Jesenski dahav

Študentske počitnice gredo počasi h koncu, dnevi postajajo vse krajši, noči pa hladnejše. Za nas ribiče to pomeni le eno, prihaja jesen in z njo najobetavnejši čas za ribolov. Ker sem večino počitnic delal preko študentskega servisa, mi zaradi pomanjkanja časa ni uspelo realizirati daljšega ribolova. Sklenem kompromis in se odločim za dvodnevni ribolov na Soboški Kamenšnici, kjer bom delal družbo bratu, ki je imel v planu daljšo kampanjo v začetku septembra.

Zaradi obveznosti sem na vodo prišel v popoldanskih urah, kar mi je močno skrajšalo čas za iskanje obetavnih lokacij. Prav mi je prišla pomoč prijatelja, ki mi je prijazno pustil že zmarkirano pozicijo. Tako sem moral do noči poiskati le še eno pozicijo za ribolov. Našel sem lep plato, ki se razprostira na dobrih petih metrih, na globini od 5 do 6.5 metra. Obe poziciji sta bili od obale oddaljeni približno 250-300m.

V mraku mi je uspešno uspelo nastaviti oba sistema na željeno lovno mesto in tako se je čakanje lahko pričelo.

Pri sistemih ne kompliciram veliko. Klasična kraparska naveza z mouthsnaggerjem proizvajalca Carp Rus, kateri se mi je izkazal za vrhunskega, debel fluorocarbonski shock leader in leadcore. Močna oprema je na tej vodi nujna tako zaradi velikih razdalj na katerih lovimo, kot tudi razgibanega terena in velikega števila školjk, ki prekrivajo površino dna.

Zaradi upanja po čim boljšem rezultatu sem se odločil, da bom lovil na preizkušeno Elitex boilo proizvajalca CarpChoice, ki se mi je v preteklosti že več krat izkazala kot vrhunska, v vseh pogojih za ribolov! Odločim se, da na oba sistema montiram single 20mm boilo.

Prva noč zame mine precej pod pričakovanji, saj sem na suho do šeste ure zjutraj uspel spraviti le ploščiča, kar me je sploh po besedah domačinov, da je riba te dni bila kar precej aktivna, malo presenetilo. Brat je bil z dvema realiziranima prijemoma krapa precej uspešnejši, vendar nič konkretnejšega. Ob 10. uri zjutraj pa sem prvi prijem dočakal tudi jaz in počasi s čolnom odrinil proti ribi.

Pogoji na vodi so bili sicer idealni, brez sapice vetra, pa tudi sonce je že dodobra ogrelo zrak in vidljivost v vodi je bila izjemna.

Počasi pridem nad ribo ter po nekaj minutah drila, pod gladino zagledam krasnega zrcalarja, ki se je že čez nekaj trenutkov znašel v moji podmetalki. Hitro mi je postalo jasno, da tako velikega krapa v tem jezeru še nisem ujel. Ocenim ga na 22-23kg ter hitro odhitim proti obali, kjer me je pričakal brat in mi pomagal pri oskrbi ribe.


Ko sva ribo dvignila na blazino, nama je takoj postalo jasno, da gre za eno izmed top rib v jezeru! Za kratek čas sem dal krapa v čuvarico ter pripravil vse potrebno za tehtanje in slikanje. Ribo previdno podam iz vode ter postavim na tehtnico, ki je pokazala neverjetnih 28,250kg!

Od veselja začneva oba z bratom kričati, saj si takšnega scenarija ni nihče od naju predstavljal niti v sanjah. Kakšen rezultat že ob prvem prijemu! Več v spodnjih slikah.