9 ur in 36 prijemov na zanimivem dnevnem ribolovu

Podobno kot vsako pomlad doslej, sem tudi tokrat nameraval odloviti kar nekaj različnih vod in med njimi reko, na kateri svoje sreče doslej še nisem preizkusil. Prepričan sem, da mi bo prav ta v prihodnje vzela še precej časa… No, vsekakor pa so plani eno in realnost nekaj povsem drugega…

Različne obveznosti in mešano vreme so botrovali, da sem letošnji »prvi datum« stalno prelagal, kar se je na koncu zavleklo v marec in pri tem me je seveda dohitela še situacija z novim virusom, kar je, vsaj do nadaljnjega, marsikaj spremenilo.

Nova pravila glede omejitve gibanja seveda pomenijo, da imam trenutno na razpolago le še eno vodo: Slivniško jezero. Gre za vodo, na kateri sem že davno, kakšnih 22 let nazaj, pričel svoje kraparsko popotovanje in k temu prav tukaj, v svojih srednješolskih letih, preživel nemalo zanimivih noči na nepozabnih piknikih. Skratka, gre za domačo vodo, na katero me vežejo pisani spomini, čeprav gre hkrati za vodo, na kateri zadnja leta, zaradi milo rečeno nelogičnega gospodarjenja, le redko naredim kakšen datum, in še takrat gre večinoma bolj za nostalgijo, kot za resen ribolov.

Kakorkoli že, ko je postalo jasno, da vse ostale opcije odpadejo, nama z Anžetom ni preostalo nič drugega, kot da izbereva prav to, edino domačo vodo. Mesta, kjer je tukaj dovoljen nočni ribolov, naju vsekakor ne zanimajo, zato je bila tokratna odločitev precej enostavna.

Zanimivo je, da se riba na tem mestu, vsaj v zadnjih letih, konstantno drži nizke vode, kar je po moje posledica tega, da so pred časom ukinili nočne pozicije na drugi strani jezera. Tam je voda globlja in riba se zaradi pomanjkanja hrane, drži še edinih mest, kjer v vodo pade vsaj nekaj za pod zob. Odločila sva se, da tokrat odloviva na balansirane Sea Monster vabe, ki so trenutno še v testni fazi in na nove pop up-e The Pink One, narejene na bazi black pepper eteričnega olja. Krmila sva z Red Liver in Sea Monster boili.

Konfiguracija dna je, vsaj v tem predelu jezera, zelo enostavna za ribolov, saj je globina praktično povsod enaka in tudi izrazitega previsa ni nobenega, tako pri iskanju mikrolokacije ni kaj posebej razmišljati.

Prvi prijem je sledil že po dveh minutah, kar je bil dober pokazatelj, v katero smer se bo odvijal dan. Čeprav se zadnja leta največkrat držim vod, kjer prijemov ni prav mnogo, in se je za vsakega od teh potrebno še posebej potruditi, me je po nekajmesečni krapolovni abstinenci, še kako vzpodbudil tempo ribolova, kakršnega lahko doživiš le na vodah, kot je to prav Slivniško jezero.

Če se na tej vodi karkoli ni spremenilo, je to zagotovo dejstvo, da se tukaj, ob pravem pristopu lahko še kako naloviš. Tekom celega dne naju je tokrat spremljal močan vzhodni veter, ki pa se je v popoldanskem času še okrepil in sva zaradi tega postopoma bila primorana prenehati s krmljenjem, kar pa se tokrat, na aktivnosti ribe ni prav nič poznalo.

Balansirani Sea Monster hookbait bazira na identični mešanici kot Sea Monster boile, z dodanim pop up miksom, povečano dozo atraktorjev in jajčnim albuminom. Jajčni albumin je dodan z namenom, da je vaba bolj obstojna od navadne boile, torej zaradi tega lahko mirne vesti pustimo sistem nedotaknjen v vodi tudi 24 ur ali več.

Še posebej me je zanimalo, koliko prijemov lahko zdrži en hookbait, torej ga po posameznih prijemih nisem menjeval. Na koncu je zdržal kar 12 rib, preden se je dokončno razpadel. Slednje je seveda dober pokazatelj, da obstojnost res ni problematična.

Prijemi so se nadaljevali tekom celega dne, vse do večera, ko sva pričela z pospravljenjem. Skupno sva imela v samo devetih urah ribolova kar 36 prijemov, od tega petkrat double run, nekoliko več sreče z večjo ribo pa se je tokrat nasmehnilo meni, saj mi je uspelo ujeti kar pet evidenčnih rib. Med njimi so bile kar tri takšne, ki sem jih ujel že osem ali več let nazaj. Anže je seveda v naslednjih dneh ribolova mimogrede našel staro formo in nadaljeval v svojem stilu.

Res je, da spadam med tisto skupino ribičev, ki jim ponovljeni ulov ne predstavlja posebnega izziva. Vsekakor pa drži, da je ponovno srečanje z ribo, ki si jo ujel toliko let nazaj, zagotovo dober vzrok za veselje. Ob takšnih trenutkih se še toliko bolj zavedamo, kako pomembno je pravilno rokovanje z ujeto ribo.

Glede na aktualno stanje, koronavirus in omejitve, s katerimi se moramo v tem času nenehno spopadati, sem se proti koncu tega dne začel vedno bolj zavedati, koliko mi krapolov pravzaprav sploh pomeni! Živimo v času frustracij in nenehnega medijskega bombardiranja z različnimi, dostikrat preveč pompoznimi informacijami, kar človeku nehote povzroča veliko mero stresa in tesnobe. Ali ni prav v tem obdobju še toliko bolj evidentno, kako idealna priložnost za totalni odklop je krapolov? Ob zvoku cvilečega signalizatorja pač hitro pozabiš na ostale izzive…

Ostanite zdravi in dober prijem!

Domen Poljanec