Izziv na reki Vipavi

Letošnja zima na reki Vipavi je bila polna adrenalina. Prinesla je veliko lepih krapov in seveda tudi nov rečni PB. Vse to že v prvih mesecih leta 2020.

No pa še nekaj o Vipavi, ki je nedvomno omembe vredna reka. Je precej zahtevna, s številnimi vodnimi ovirami, ki se konstantno spreminjajo ob visokih vodostajih. Je reka, ki nemalokrat pusti ribiča praznih rok, zato je vsak ulov tu vreden posebne pozornosti. Ribolovu na Vipavi je potrebno posvetiti veliko prostega časa, predvsem za opazovanje in redno krmljenje samega lovnega mesta.

Ob koncu lanskega leta sem začel s krmljenjem pozicije na Vipavi. S samim ribolovom sem pričel komaj sredi januarja, saj zaradi deževja in narasle reke, ribolov ni bil mogoč. V začetku leta se mi je ponudilo sodelovanje z blagovno znamko CarpChoice, kar me je še toliko bolj potegnilo v testiranje novih bojlov. Ti so se izkazali za več kot odlične. Tako je prišel dan in pogoji, ko sem se odločil preizkusiti svojo srečo. Že dan prej sem poln navdušenja napolnil avto z vso potrebno opremo, da sem lahko takoj po službi odhitel za nekaj uric namočit trnike. Okoli 17-ih so bile palice pripravljene. Že po 20 minutah me je nepričakovano presenetil prvi prijem. Krap ni bil pretirano velik (cca. 8kg), vendar kot lahko pričakujemo na reki, se kljub mrzli vodi ni predal brez boja. Tako je bila po 10 minutah prva žrtev Pineapple n-butyric-a zajeta v mrežo. No, sledilo je slikanje in hitra priprava palice nazaj na pozicijo. Po dobri uri čakanja pa spet zaslišim neprekinjen pisk na Delkimu. Ko sem zategnil, se riba ni in ni hotela ustaviti, udarila je naravnost proti vejam. Na srečo sem jo uspel ustaviti preden je prišla do vej in jo po dolgi borbi le zajel v mrežo. Zagledal sem lepega luskinarja s težo 14 kg. Tako se je ta dan zaključil.

Vremenska napoved za naslednja dva tedna je bila slaba, zato sem izkoristil tudi naslednji dan, ko je bilo vreme še lepo. Po delu sem si ponovno vzel nekaj uric za ribolov in tako uspel dobiti štiri prijeme, na žalost samo dva realizirana s težama 7,5 kg ter 9,3 kg.

Po treh tednih premora zaradi obilnega deževja in visokega vodostaja reke, sem se ponovno odločil za ribolov, saj mi je riba na krmišču jedla »kot nora«. V četrtek sem takoj po delu odšel na kratek ribolov in tako v slabi uri dobil prvo priložnost, vendar sem ribo tokrat žal izgubil v vejah. Za tem mi je uspelo ujeti še dva krapa, luskinarja težkega 9,1 kg in zrcalarja 8,3 kg.

Po tako kratkem, a uspešnem ribolovu je padla odločitev, da naslednji dan ribolov ponovim in prvič letos tudi prespim na reki Vipavi. Naslednji dan po končani službi, se hitro odpravim na Vipavo, pripravim palice in postavim šotor še pred temo. Okrog 21h sta sledila dva prijema, v roku pol ure, žal neuspešna. Oba krapa sta se mi snela, ko sem ju želel zaustaviti pred vejami. Ob uteklih krapih je bila jeza še kako pristotna, ampak tak je pač ribolov na reki. Nekaj minut po polnoči me preseneti še dež, kar je bila samo še »pika na i«. Ampak le-ta ni ustavil ne mene, ne krapov. Okrog 5h zjutraj me prebudi glasen in neprekinjem pisk na signalizatorju. Poln adrenalina stečem iz šotora in zategnem palico. Po več minutnem boju mi je le uspelo krapa spraviti v mrežo.

In buuuum, kljub mrazu in dežju, je bila sreča nepopisna. Takoj, ko sem zagledal krapa sem vedel, da je blizu mojega rečnega PB-ja. Pomislil sem, da ga je lahko tudi presegel. In res je! Ko krapa stehtam, se tehtnica ustavi pri 17,5 kg. In tukaj je moj novi PB iz reke Vipave! Nato je sledilo seveda še slikanje, kot se za novi PB spodobi, ter lep začetek vikenda.