Anže in gramoznica

Ribolov na gramoznicah ima zame poseben čar, zato bom tukaj opisal svoje dogodivščine z gramoznice, na katero se z velikim zagonom vedno znova vračam. Gre za vodo, ki je v kraparskih krogih dobro poznana, vendar je kljub temu ne bom imenoval po imenu, saj bi se tako kot večina ostalih ribičev, rad izognil dodatni gneči na tej vodi.

Anže in gramoznica

Lani sem tukaj odlovil 25 datumov in zanimivo, da sem kar 90% vseh prijemov zabeležil ponoči, kljub vsemu pa sem večino najtežjih rib dobil čez dan.  Daleč najbolje se mi je obnesla montaža s single 20mm boilo, v večini primerov sta bila to Sea Monster in Pineapple n-butyric, ostale prijeme pa sem zabeležil na multi rig sistem z Ultra Spice ali Caramel Nut pop up-om in bom tej navezi na prihodnjih ribolovih zagotovo namenil še več pozornosti.


Prejšnje leto je bilo za mene leto rekordov, enega od vrhuncev pa sem doživel konec maja, le nekaj dni po končanem obdobju drsti, ko sem v 36 urah ribolova zabeležil 7 prijemov, od česa so bile kar 4 ribe preko 20kg.

Znano je, da se krap po drsti maksimalno osredotoči na iskanje hrane, zato se pri količini krmljenja nisem zadrževal, kar se je takoj izkazalo za pravo odločitev. Veliki krapi so v teh obdobjih pripravljeni zaužiti res enormne količine hrane, torej krapa z rednim krmljenjem najlažje zadržimo na svojem krmišču.


Na splošno se mi je v poletnih mesecih najbolje izkazalo obilno krmljenje po prav vsakem prijemu, tudi ponoči. Ravno ta taktika je botrovala marsikateri neprespani noči in sem v najbolj nori noči zabeležil kar 14 prijemov!


Največkrat sem opazil, kako pomembno je redno krmljenje, kadar sva na isti poziciji lovila s prijateljem. Medtem ko sem sam krmil po vsakem prijemu in dobival prijeme skozi celo noč, je prijatelj po štirih prijemih podlegel utrujenosti in prenehal z krmljenjem, kar se je kmalu poznalo tudi pri aktivnosti ribe na njegovem krmišču, saj se je kmalu za tem ustavila še njena dejavnost.

Pozicije si izbiram glede na osebne izkušnje in se najraje držim mest, kjer sem v preteklosti že dobro lovil. Seveda se ne bojim preizkusiti nekaj novega, ampak kot pravi pregovor, se zmagovitega konja ne menja, kadar po tem ni prave potrebe.

Prav zaradi tega uporabljam izključno CarpChoice izdelke, saj sem na te vabe ujel prav vse svoje največje ribe in so se mi njihove vabe večkrat izkazale tudi v trenutkih, ko riba ni bila aktivna in je bilo večina ribičev na vodi brez prijema. Samozavest še kako šteje in s CarpChoice izdelki, po mojem mnenju, dobite prav to.


Medtem, ko bi to vodo v poletnih mesecih uvrščal med nezahtevne vode, se situacija v hladnejših obdobjih prav hitro spremeni in se je kar naenkrat potrebno za vsak prijem izdatno potruditi.

Največja sprememba v moji taktiki za zimske mesece je zmanjšati količino krmljenja na minimum, občasno pa lovim z eno palico kar na single hookbait, kar mi je prav tako prineslo nekaj nepozabnih ulovov. Ker pozimi šteje prav vsak prijem, se v tem obdobju izdatno potrudim tudi z iskanjem primernih mikrolokacij in poizkušam čim bolje locirati ribo. Medtem, ko v toplejšem obdobju lovim na bolj odprtih, globljih predelih, se kasneje najraje držim mest, kjer se riba počuti varnejšo, kot so to previsi ob obali in nasipi.Proti koncu sezone sem preizkusil še testno boilo Nutrix. Gre za boilo, ki je že dobro leto dni v fazi testiranja in je v tem obdobju na različnih vodah navdušila že mnoge ribiče, z njeno pomočjo pa je bilo osvojenih tudi nekaj tekem. Po prvih testih lahko rečem, da gre za boilo, ki bo v prihodnje z mano na mnogih ribolovih!


Zaključek je minil v duhu celotne sezone, ko sva s soimenjakom božične praznike preživela za vodo. Anže je tokrat prvič obiskal to vodo in se je že pri prvem prijemu vpisal v 20+ klub. Vaba: Pineapple n-butyric.


Nove sezone se seveda zelo veselim, saj bom ponovno vsaj nekaj datumov namenil tej gramoznici. Še bolj pa se veselim novih izzivov in vod, kjer bo potrebno iz nič raziskati vode, kot tudi navade tam živečih rib.


Dober prijem vsem!

Anže Kovačič