Leto norih uspehov

Leto 2020 je bilo zaradi razmer z virusom za mnoge izredno težavno in vendar se je vsaj v ribiškem smislu, zame odvijalo več kot odlično, čeprav na začetku ni delovalo prav tako. Podirali so se rekordi, odlično se je obneslo tudi testiranje novega Squid-a in wafterjev.  Res je, da smo zaradi vsem znanih omejitev, v tem letu bili prikrajšani za premnogo lovnih dni in vendar sem z nekaj požrtvovalnosti ter vrhunskimi boili, kljub temu nadoknadil izgubljeno.

Sezono sem začel precej zgodaj, v začetku februarja, čeravno se ni izšlo povsem po mojih načrtih. Obiskal sem svojo priljubljeno vodo, ki je v zimskem času tradicionalno težka, saj je aktivnost ribe navadno minimalna. Kljub temu mi je že prvo noč uspelo ujeti svojega prvega krapa nove sezone. No, že naslednje jutro se je moja prva kampanija končala. Razlog temu je bil močan veter, ki se je nato še okrepil in začel premetavati vse vprek, dokler mi ni odneslo še šotora. Žal, tudi to je del našega športa. Lahko sem le pospravil in odšel domov.

Na drugo kampiranje sem se odpravil sredi marca. Takrat se je zaradi korone počasi že vse zapiralo, zato sem iznenada imel precej časa za ribolov, kar sem hotel čim bolje izkoristiti. Ribolov je bil sicer uspešen, vendar se je vse skupaj na žalost končalo že po 36 urah, tokrat zaradi bolezni.

Tako je prišel čas, ko so nas zaprli za občinske meje. Na srečo imamo v naši občini Slivniško jezero, da smo se lahko vsaj malce sprostili za vodo. V  mesecu aprilu nam je s kolegi uspelo ujeti dokaj lepo število evidenčnih rib, kar nekajkrat pa se je zgodilo, da sem zaradi velikega števila prijemov, svoje ribolove zaključil že po sedmih ali osmih urah, ker preprosto ni bilo več energije (v rekordnem dnevu sva imela z Domnom kar 60 prijemov). V tistem času sem ujel še svoj osebni rekord iz te vode, Domen pa največjega krapa Slivniškega jezera s kar 26,5kg.

Večinoma smo lovili na isti, dobro poznani poziciji, kjer smo v zmernih količinah krmili nekoliko  daljše obdobje. Sam sem krmil izključno s SEA MONSTER boili, za lovno vabo pa večinoma  uporabljal namočeni Sea Monster v The Krill LIQUID-u, kar se mi je na Slivnici vedno odlično obneslo.

Ko so maja občinske meje končno padle, sem se nemudoma vrnil na »meni najljubšo« vodo, kjer mi je pozimi polomilo šotor. Tokrat sem za krmljenje uporabljal FAST SIGNAL PELETE, ČILI KONOPLJO, RED LIVER  ter Sea Monster boile. Na prvi palici sem imel Sea Monster wafter, na drugi pa sem uporabil snowman sistem z Red Liver-jem ter popup Caramel Nut. Prva dva dni ni bilo pravega uspeha, saj je bil pritisk na vodo precejšen, kar je seveda po sprostitvi meja, pravzaprav bilo povsem pričakovano. Tako sem se prestavil na drugo stran gramoznice, kjer je bilo v tistem trenutku nekoliko več miru in sem tam ostal zadnjih 24 ur. Kaj hitro se je izkazalo, da je bila odločitev pravilna, saj je prvi prijem sledil že v slabe pol ure. Prijemi so se nato ves dan stopnjevali, z istim tempom pa se je ribolov nadaljeval še ponoči. Rezultat so bile kar štiri ribe preko 20kg.  Večino prijemov sem imel na Sea Monster wafter.

Čisto pod vplivom adrenalina sem se kmalu spet vrnil in tam še dva dni totalno raztural. Tokrat sta bili na vrst dve top ribi, prva s 25,1kg in druga – moj novi osebni rekord s 26,8kg. Obe je premamil Sea Monster wafter. Taktika, ki sem jo izbral je bila, da sem pripravil široko in močno nahranjeno krmišče. Sistem z wafterjem je bil 5m naprej od krmišča, kar se mi je že večkrat dobro obrestovalo.

V poletnem času sem večino datumov naredil na Šmartinskem jezeru. Največ sem se vračal na eno in isto lokacijo, kjer se je vse poletje izdatno krmilo. Riba je na CarpChoice boile odlično odreagirala, ponovno pa se je ujelo lepo število rib, ki so segale čez magično mejo. Pri tem sem najraje uporabljal snowman navezo s 24mm Sea Monster ter 20mm Red Liver boili. Resnično top kombinacija za velike ribe!

V teh poletnih dneh sem prvič obiskal še gramoznico Babinci, ki me je takoj in docela navdušila. Na to vodo se nameravam še dostikrat vračati, zato bom o tem ribolovu kaj več napisal v enem naslednjih prispevkov.

Poletje se je počasi poslovilo in proti koncu septembra sem po dolgem času obiskal še reko Savo, ki je zame prav poseben izziv in ena najtežjih vod za krapolov nasploh.  V preteklosti sem dosti razmišljal o taktičnem pristopu na tej reki in se po posvetovanju z Domnom, ki je tukaj v preteklih letih kar često lovil (in tudi dosti ujel), odločil za popolnoma nekonvencionalni pristop. Tokrat sem bil časovno precej omejen, sem se odločil za single hookbait pristop, popolnoma brez krmljenja. Se pravi le lovna vaba (v tem primeru Pineapple n-butyric), brez kakršnega koli dodatnega privabljanja ribe. Rezultat je bil zame naravnost fantastičen, saj mi je v eno noči uspelo ujeti kar dva, prava rečna torpeda.

V jesenskem in zgodnje zimskem obdobju smo dosti časa namenili zadnjim testiranjem novega Squid-a. Zadnje trenutke pred uvedbo nove policijske ure, sem ponovno odšel na Šmartinsko jezero. Izbral sem si del jezera, kjer je popolni mir in sem bil na ta način povsem izoliran od ostalih ribičev na vodi. Odločitev je bila prava, saj mi je ponovno uspelo ujeti kar 4 ribe preko dvajsetice! Vse je premamil novi SQUID. To je vsekakor boila, ki bo v letu 2021 podirala marsikatere rekorde, saj je dodelana do potankosti.

Tukaj bi poudaril pomembnost izbire lokacije za ribolov. Res je, najlaže je loviti na mestih, kamor se udobno parkiramo z avtom, po možnosti nedaleč od solidnih sanitarij in po možnosti še terase s hladnim pivom, vsaj kadar slučajno ne veljajo covid ukrepi… Vendar, vsaj po mojih izkušnjah, se vsekakor splača vložiti nekoliko več truda in izbrati katero od malce težje dostopnih mest, kjer ima tudi riba več miru. Vsekakor velja: »Več dela, večje ribe!« 😊

Jesen je obdobje, ki se ga ribiči najbolj veselimo, vendar tokrat so nam oblasti s policijsko uro zelo omejile naše možnosti. Tako kot ostali, sem bil torej primoran zadnje datume preživeti na lokalnih vodah, brez možnosti nočnega ribolova. Kljub vsem omejitvam, sem bil tudi v zimskem času osredotočen na svoje cilje in mi je tako uspelo leto zaključiti s kar šestnajstimi slovenskimi ribami preko 20kg! Rezultat, ki ga bom še dolgo pomnil.

Kar nekaj vas je, ki ste me v zadnjem času spraševali glede izbire mikrolokacij, zato bi na tem mestu poudaril, da sam vedno izbiram mikrolokacijo na podlagi izkušenj, zagotovo pa nikoli kar tako, na pamet. Povedati želim, da gre pri tem za pravi občutek opažanja, ki se ga, vsaj po mojih izkušnjah, ne da prav na hitro priučiti. No, vsekakor terja precej aktivno preživetega časa za vodo. Hitrega recepta za dolgoročni uspeh pač ni.

Tako, leto 2020 v katerem se je dogajala kopica dobrih in nekoliko slabših, vsekakor pa čudnih zadev, je za nami. Ko potegnem črto, lahko z gotovostjo rečem, da je zame bila najuspešnejša sezona, vsaj kar se tiče ribolova. Upam, da bo letošnje leto minilo z nekoliko milejšimi ukrepi, ki bodo nam, ribičem vsaj malce bolj pisani na kožo.

Komaj čakam, da pride v prodajo #TheNewSquid, saj sem prepričan, da bo ta boila kar lepo število ribičev razveseljevala z rekordnimi krapi.

Lep pozdrav, Anže Kovačič mlajši