Nekaj zimskega

Zimski čas je tu, dnevi so krajši, noči daljše. Za vodo je mir (če je korona ali ne), temperatura se hitro in nevarno spušča… Približuje se najzahtevnejši čas krapolova, zame osebno, razen pozne jeseni, najlepši čas za vodo. Tako sem se odločil, da vam malce predstavim svoj način poznega jesenskega oziroma zimskega ribolova. Pa začnimo.

Poznavanje vode ima lahko zelo veliko prednosti. Lociranje ribe je dosti enostavnejše, poznan je relief, pa vendar ne smemo pozabiti, da je ribo potrebno tudi aktivno iskati. Zgolj čakanje na ribo, bo v tej situaciji težko obrodilo sadove. Moj nasvet je torej poiskati vodo manjše velikosti, s čim bolj raznolikim reliefom in če je le možno, z večjo količino rib.

V tem času je potrebno nameniti posebno pozornost dogajanju na vodi. Vsaka malenkost nam lahko razkrije, kje se riba v tistem trenutku nahaja. Najslabša odločitev je izbrati vodo, katera je v najbolj optimalnih pogojih izredno zahtevna in to loviti še v najtežjih razmerah.

Ribič, ki mu primanjkuje izkušenj in, po domače rečeno, kilometrine, bo popolnoma zgubljen in se ne bo mogel spopasti z izzivom. Takim, vsaj za začetek, odsvetujem tovrsten podvig.

Riba v tem letnem času ne pokaže kaj dosti zanimanja za hrano. Tako nekakšno “hranjenje na veliko” odpade. Obstajajo seveda izjeme, kot povsod drugod. Slednje celo lahko pripelje do neuspeha. Sam v tem času uporabljam PVA. Svetujem, da si »stick-e« ali vrečke naredite neposredno za vodo in ne dan prej. Obstaja namreč velika verjetnost, da se PVA napoji z olji in se v ledeno hladni vodi tudi po 24ih urah ne raztopi!

S PVA mixom ni potrebe komplicirati. Sam si ga navadno pripravim dan pred ribolovom. Vedno naredim dva, enega na osnovni »bird food« bojlov in drugega na osnovi bojlov iz ribjih oz. mesnih mok.

foto: PVA vrečka, polnjena s Pinneaple-n-butyric in testni popup

Prvemu navadno dodam nekaj mletega tigrovega oreščka, konopljo, in nekaj zrn sladke koruze, lahko še kakšen aditiv. K drugemu dodam konzervo tune, kateri sok prej odlijem, malce čilija, praženo konopljo, kokosovo moko in CarpChoice Liquid Krill, ki se vrhunsko raztaplja v hladni vodi. Za vabo uporabljam 12mm pop up, s »hinged stiff« navezo, ali neke vrste prirejeni Ronny rig. V primerih kjer je dno trdo, zelo lepo deluje, v mojih očeh podcenjeni, »Kd rig«, še posebej s PVA stick-om.

Druga opcija, ki se mi je najboljše pokazala v mrzlih obdobjih preteklih let ribolova, je 15/16mm »bottom bait«, z enim zrnom pop up koruze, v kombinaciji z »blow back« navezo in »long shank« trnkom. Ubijalska kombinacija, ki mi je pripomogla uresničiti ene mojih sanj.

foto: zimska kombinacija z ananasom

Zimski čas za vodo zna biti prava idila. Še posebej, če je vse pobeljeno. Moramo pa se zavedati, da je vreme letnemu času primerno… Na sliki zgleda marsikaj lepo.

Ko si enkrat v takih razmerah za vodo, več kot na hitrem 5 minutnem obisku, potem je zgodba popolnoma drugačna. Tisti, ki to prakticirajo, vedo o čem govorim ?… Vsekakor moramo biti pripravljeni na vse situacije. Rezervnih oblačil s sabo nikoli ne moremo imeti preveč. V najslabšem primeru bodo pač neuporabljena ostala v avtu. Ni potrebe vsega zvlečti v šotor, kjer po nepotrebnem zavzema prostor, v katerem bomo preživeli večino dneva. Pa tudi kakšna knjiga, tablica ali kaj podobnega, ni odveč. Tema je hitro na vratih in poskrbimo, da nam ne bo dolgčas. “Elektrike” nam prav tako hitreje zmanjka. Powerbank pozimi precej izgubi na svoji moči, tako kakšna rezerva ali solarni panel ni odveč.

Lahko si omislimo “centralno ogrevanje” za šotor. Dandanes že obstaja kar nekaj proizvajalcev, ki izdelujejo tako imenovane pečke za šotor. Moj nasvet, kar se tiče teh je, da ogrevanje uporabljamo le čez dan, pri malce priprtem šotoru, saj je zadeva lahko smrtno nevarna. Vsako leto se zgodijo primeri, ko se uporabnik več ne zbudi…

foto: zimska idila s šotorom

Topla spalna vreča je mus! Ponoči, tudi kadar se ne segreva, nam more biti toplo in prijetno v spalni vreči. Kaki termofor dela čudeže.

Pozimi je potrebno uporabljati še prevleko preko šotora ali pa »twin skin« z všito membrano. Ne toliko zaradi zadrževanja temperature, kolikor zaradi preprečevanja nastajanja kondenza. Kondenz v šotoru je daleč nekaj dnajslabšega, kar obstaja.

Pol pa že pride blizu idile. Sedeti v toplem šotoru s kapučinom v roki, imeti malo spuščena vrata, in gledati na jezero, kjer ste najverjetneje sami. Nekaj najlepšega kaj si lahko predstavljam.

Janez Pankas